Alexandra Enlund och Katja von Schoultz förstärker Piffen

16.10.2018 kl. 01:00

Pargas IF orientering meddelade förra veckan att sektionen inleder en nysatsning på elitnivå. De två första nyförvärven som presenteras på damsidan är Alexandra Enlund och Katja von Schoultz.

Enlunds tidigare förening var IF Femman från Österbotten, medan von Schoultz senast representerat OK Trian från östra Nyland. Dessa löpare utökar skaran unga damlöften i föreningen; Enlund löper nästa säsong sitt andra och von Schoultz sitt tredje år i damklassen.

Just möjligheten att utvecklas inom en jämnårig, ung gemenskap upplever båda som en viktig orsak till föreningsbytet.

-Vi kommer att ha en stark, ung grupp i Piffen och vi kan tillsammans sporra varandra och höja vår nivå, berättar Enlund som denna höst inlett sina ekonomistudier i Åbo.

Båda två lyfter även fram möjligheten att kämpa om tätplaceringar inom en klubb som hör till Finlands Svenska Orienteringsförbund (FSO).

-Det är viktigt för mig att representera en FSO-förening, uppger von Schoultz som till vardags bor i Helsingfors, men som bott i Pargas till 6-års ålder.

Alexandra Enlund, som ännu under gymnasietiden hade längdskidåkning som sin främsta gren, gjorde ett klart genombrott som orienterare under den gångna säsongen. En fjärde plats på student-VM på hemmaplan i Finland och en plats bland de 10 främsta på världscupavslutningen i Tjeckien krönte en utmärkt säsong.

-Jag nådde verkligen mina mål med säsongen och är till och med överraskad över hur många uppdrag på internationell nivå jag fick. Inför nästa år vill jag utvecklas på alla delområden och samla på mig mer erfarenhet. Dessutom ska det bli kul att kämpa om tätplaceringar i de större stafetterna.

Även Katja von Schoultz uppnådde sitt mål att vara med i Finlands lag på student-VM, där den främsta individuella placeringen blev en 17. plats.

-Säsongen gick ändå inte riktigt som planerat då jag under en del av säsongen kämpat med trötthet och andningsbesvär. Har ändå lyckats höja basnivån och är mycket motiverad inför nästa år. Jag tror starkt på att Piffen kommer att hjälpa mig ta nästa steg framåt i utvecklingen.

Den kommande säsongen kommer säkerligen att bjuda på många spännande utmaningar, då Enlund och von Schoultz tillsammans med bland andra Amy Nymalm, Ida-Marie Cederberg och Yvonne Gunell utmanar storklubbarna.

Men vad mer kan nykomlingarna föra med sig till Piffens gäng? Positiv stämning, mer sparring på hög nivå och kämparglöd som inspirerar till att tillsammans jobba mot ett uppställt mål, kompletterar Enlund och von Schoultz.

Pargas IF/orienteringssektion

Tilläggsuppgifer:
Fredric Portin 050 516 7304 fredric.portin@idrott.fi
Max Laurén 040 844 0674 maxlaur74@gmail.com

Foto: Medaljtrion från årets FSOM långdistans Alexandra Enlund (silver), Yvonne Gunell (guld) ja Katja von Schoultz (brons) är nästa år klubbkamrater i Piffen.

Ingela Mattsson