Fredric Portin tvåa, Amy Nymalm fjärde och Yvonne Gunell sjätte i huvudklasserna

14.04.2019 kl. 13:45
Även många andra bra prestationer på Ankkurirastit

1300 orienterare samlades på söndagen till en av de traditionella vårtävlingarna, Ankkurirastit. Pargas IF:s orienterare gjorde bra ifrån sig i de delvis smådetaljerade och delvis snabblöptsa Halikkoskogarna. I huvudklasserna gjorde Fredric Portin, Amy Nymalm och Yvonne Gunell mycket bra prestationer och blev andra respektive fjärde och sjätte.

Bara förstaårssenioren Akseli Ruohola från MS Parma var snabbare än Portin på den 10,4 kilometer långa banan i herrarnas elitklass. Portin var 33 sekunder bakom Ruohola, och B-landslagslöparen Joni Hirvikallio (KooVee) 17 sekunder efter Portin på tredje plats.

- Fredagen (Vårnattskavlen) var en svart dag för mig. Idag kändes det bättre, mitt på banan gick det tyngre, men på slutet orkade jag bra, summerar Portin sitt första indivuduella lopp i Piffens färger.

Tobias Henriksson klagade över att det kändes tungt och var 26:e i samma klass. Tampereen Pyrintös herrar hade Tiomilauttagning i klassen H21A. Piffens Erik Haajanen var fint elfte i den klassen - med hela åtta Pyrintölöpare framför sig - och slagen av A-landslagsmännen Elias Kukka och Aleksi Niemi med fem minuter.

I damernas elitklass gjorde Amy Nymalm ett bra lopp och blev fjärde, två och en halv minuter från seger på den knappt åtta kilometer långa banan. Tampereen Pyrintös landslagsdamer Saila Kinni och Venla Harju återvände efter fjolårets mammaledighet och tog hand om de två första placeringarna.

Piffens Yvonne Gunell, som i år skulle få springa i D45-klassen, visar fortfarande hård form och var sjätte. Alexandra Enlund klagade på småbommar och var 13:e medan Katja von Schoultz var 21:a. I klassen D21A blev Laura Portin andra, slagen med endast en sekund av MS Parmas Jannina Gustafsson.

Bland juniorerna var Jill Laurén nionde i D18.

- Jag tror jag sprang lite för hårt så att jag bommade några kontroller, kommenterar Laurén.

Kusinen Simon Engström var 16:e i den stora pojkklassen H16. Jonatan Ahlbäck och Sverre Hågensen förde hård intern kamp i H15 och blev tionde respektive elfte. Elisa Lindroos blev 20:e i H14 medan Emmi Virtala var åttonde i D13, Alex Virtala 30:e i H18 och Jenny Virtala 12:e i D20.

Piffens enda seger tog Sanna Nymalm i D45, där Ingela Matton var tredje. Sören Nymalm var andra i H45 och Mika Honksalo sjunde i samma klass. Placeringar bland de tio bästa nådde även Piffens Ann-Catherine Henriksson (6:e i D60), Heli Antikainen Pauna (7:e i D55), Gia Alexandersson (8:e i D65), Carola Penger (10:e i D55).

Tävlingssidorna

Ingela Mattsson