Kirmula och Dambe snabbast i Sunnanbergsskogarna

19.04.2019 kl. 15:24

På långfredagen fick orienterarna njuta av strålande solsken och utslagsgivande banor på Skärgårdsträffen. I fjol måste tävlingen inhiberas på grund av snöläget, men i år kom den snöfria terrängen och tävlingscentralen på den idylliska skolgården i Sunnanberg i Pargas till sin rätta.

I herrarnas huvudklass segrade Kalevan Rastis Salobördiga landslagslöpare Miika Kirmula. På den 6,1 kilometer långa banan var Kirmula dryga två minuter snabbare än lettiska världsmästaren från 2012, Edgars Bertuks, som representerar Turun Metsänkävijät.

- Jag har inte sprungit på flera veckor då jag har problem med foten. Därför valde jag att springa dagens medeldistans i stället för långdistansen på Finnspring i morgon, säger Kirmula som orienteringsmässigt var nöjd med prestationen.

I damklassen på 4,9 kilometer blev tidsskillnaden endast sex sekunder mellan två erfarna damer som är kända för att vara starka på den orienteringstekniska medeldistansen. Paimion Rastis Inga Dambe vann före norska Haldens finlandssvenska Bodil Helgerud (f. Holmström).

Då Piffen stod som arrangör fick enbart juniorer under 16 år tävla. 14 PIF-juniorer deltog.

- Annars gick det bra men på elfte kontrollen gjorde jag en större bom, visar Simon Engström, åttonde i H16, på kartan efter tävlingen.

Emmi Virtala var tredje i D14, Elias Lindroos var fjärde i H14 och Emma Donner femte i D13.

Alla resultat

Ingela Mattsson