Alex Virtala skidade FM-silver

Alex Virtala knep på söndagen silver på långdistans-FM i skidorientering. Senaste veckoslut kämpade man om både FM- och FSOM-medaljer i samma tävlingar i Vindala i södra Österbotten.

FSOM avgjordes på lördagen på medeldistans i samband med Järviseudun Rastis nationella tävling. Söndagens långdistans hade både FM- och FSOM-status.

Alex Virtala gjorde två bra lopp och vann på lördagen FSOM-guld i H20 med en sekunds marginal före OK77:s Jonny Donner. Söndagens prestation berättigade till FM-silver och FSOM-guld. FM-guldet gick till Valkeakosken Hakas Veeti Salonen, som var knappt tre minuter snabbare än Virtala på den 18,2 kilometer långa banan.

Två FSOM-guld tog även Emmi Virtala i D17. Söndagens lopp berättigade dessutom till en åttonde plats i FM. Jenny Virtala tog på söndagen FSOM-silver i damernas huvudklass.

Arrangörerna hade på grund av coronasituationen på andra områden med kort varsel tagit sig an ansvaret för FM – och genomförde tävlingarna med mycket strikta restriktioner. Förutom banorna bjöd man enbart på Bajamaja och parkering och munskydd användes ända till start och direkt efter målgång. Ändringen betydde att FM sammanföll med VM i Estland varför landslaget saknades i huvudklasserna och äldsta juniorklasserna.