Amy Nymalm 14:e och bästa finländare i VM-debut

Pargas IF:s Amy Nymalm debuterade på tisdagen i orienterings-VM i huvudklassen då hon sprang medeldistansen i Doksy i norra Tjeckien. Efter ett mycket bra lopp gick Nymalm vid målgång upp i ledning och slutplaceringen blev 14:e. Därmed var 23-åringen bästa finska dam, placeringen före Venla Harju. Marika Teini, regerande EM-guldmedaljör på medeldistansen, blev 19:e.

Amy Nymalm tog sig med ett säkert kvallopp till final. Nymalm blev åttonde i A-heatet 3,36 minuter efter schweiziska Sabine Hauswirth.- Jag tog det lugnt och försökte orientera noga. Jag gjorde några missar och for lite förbi men märkte att nu stämmer inte någonting och stannade och fick ihop orienteringen och det blev inga stora missar, säger Nymalm i mål.

I finalen startade Nymalm mitt i startfältet och tog tätplatsen på flera mellantider och i mål. Efter en liten krok på andra kontrollen hade hon ett dunderlopp på gång tills hon på väg från kontrollen före andra tv-kontrollen (kontroll 12) kom snett ner i backen. I tv-bild sågs Nymalm dock fint läsa in sig rätt på kartan och förlorade inte mer än cirka en och en halv minut på sitt misstag. 

– Jag tänkte att det här är inte så farligt och kunde fortsätta och hittade nästa kontroll bra igen, beskrev en nöjd Nymalm hur hon hanterade misstaget.

Slutet av banan orienterade Nymalm igen smidigt och gick i mål 17 sekunder före Venla Harju, bronsmedaljör på senaste VM-medeldistans.

– Det känns bra. Jag hade inte trott att jag skulle komma hit, svarade Nymalm på landslagstränaren Fredric Portins fråga hur det som VM-debutant känns att sitta på ledarstolen en kort stund efter målgång.

Nymalms prestation får värderas högt då Yles expertkommentator, mångfaldiga världsmästaren Minna Kauppi ansåg tävlingen vara den genom tiderna mest krävande VM-medeldistansen. Idealtiderna överskreds i de svårorienterade branta sluttningarna där det var stenigt och bökigt och delvis tät skog. Närmare 30 graders hetta gjorde inte förhållandena lättare och tidsskillnaderna blev mycket stora.

– Tävlingen var oerhört tuff i dag, men jag lyckades ändå öka farten på slutet och jag kan vara nöjd, säger Nymalm i ett pressmeddelande.

VM-guldet gick som väntat till Sveriges Tove Alexandersson trots att hon hade mindre problem i början av banan. Alexandersson tog med 2,21 minuters marginal sin tredje guldmedalj i detta VM. Silvret gick till norska Andrine Benjaminsen, vars mor är finländare. Schweiziskan Simona Aebersold tog brons.

Herrguldet gick till schweizaren Matthias Kyburz som tog sitt andra individuella VM-guld, det första på en skogsdistans, på sin långa karriären. Sveriges Gustav Bergman tog silver och bronset gick till Ruslan Glibov från Ukraina.
Bland herrarna var Miika Kirmula bästa finländare på en sjunde plats. Kirmula tangerade sin bästa individuella VM-placering från 2019 tack vare en bra avslutning efter mindre problem med de första kontrollerna.

Nymalm var uttagen endast till medeldistansen så vi får inte se Piffens färger på torsdagens långdistans eller fredagens stafett.

Tävlingssidorna

Kategorier:
Elit Tävling