FM-plakett åt Nymalm, Enlund och Henriksson på långdistansen

Piffens orienterare knep tre plakettplatser i huvudklasserna då FM på långdistans avgjordes på söndagen i Siikais. Dessutom tog oldboysen två medaljer i den frodiga och efter senaste dagarnas regn hala terrängen.
Terrängen som bestod av små kullar och kärr varvat med tätare skog och ojämnt botten visade sig vara knepig för många och tidsskillnaderna blev stora. I herrklassen tog Helsingin Suunnistajats Olli Ojanaho guld närmare fyra och en halv minut före lundoföreningen MS Parmas Akseli Ruohola. MS Parmas Maija Sianoja var lika överlägsen bland damerna.
Piffens Tobias Henriksson startade i mitten av startfältet i H21 och klagade över att han inte kunde prestera sitt bästa på den nästan 17 kilometer långa banan eftersom han lidit av förkylning. Men även många andra hade det tungt i skogen och prestationen räckte till en fin nionde plats i herrarnas huvudklass.
I damernas huvudklass var Amy Nymalm åttonde och Alexandra Enlund, endast 21 sekunder långsammare, nionde på den 11,5 kilometer långa banan. Yvonne Gunell var 21:a.
– I början av banan gjorde jag flera små bommar men på slutet flöt orienteringen och jag orkade bra, analyserade Enlund sitt lopp som var överraskad och glad att hon med loppet nådde en topp-10 placering.
Nymalm hade däremot en bra början på loppet men bommade tre minuter på tionde kontrollen. – Det gick dåligt, kommenterade lördagens kvalsegrare Nymalm kritiskt, men var ändå nöjd att loppet räckte till en plakettplacering.
Knappt utanför plakett blev Simon Engström (11:e H16), Emmi Virtala (13:e D15), Alex Virtala (14:e i H18). Till A-final kvalificerade sig även juniorerna Jenny Virtala (19:e D20), Sverre Hågensen (30:e H16, Jonathan Ahlbäck 41:a H16 och Elias Lindroos (34:e H15).

I oldboysklasserna tog Nagurävarna Sören Nymalm silver i H50 och Mats Dahlen brons i H40. Guldet i dessa klasser gick till forna världsmästarna Janne Salmi och Jani Lakanen.
Marika Yli-Kauppila blev 7:e i D50.

I helgen deltog även Saga Rantanen (D13) i sin första cykelorienteringstävling i Lahtistrakten. Dina Alexandersson vann sin klass D40.