Fredric tredje, Amy sjunde och Alexandra tionde i FinnSpring

2400 orienterare samlades på påsklördagen till Sagu till vårens stormönstring FinnSpring. Lördagens långdistans var samtidigt första granskningstävling inför världscupen i Finland senare i vår samt för junior-EM och -VM vilket betydde att största delen av landseliten var på plats. I damernas elitklass visade Pargas IF:s förstaårssenior Amy Nymalm att vinterns träning lyckats. Hon slog en kil i fältet av landslagslöpare och blev sjunde, slagen med 3,38 minuter av ryska stafettvärldsmästaren Anastasia Rudnaya (MS Parma) på den 12,2 kilometer långa banan. Efter Rudnaya följde Venla Harju (Tampereen Pyrintö) och Maija Sianoja (MS Parma). – Jag orkade hålla farten hela banan och är nöjd med orienteringen. Bara till varvningskontrollen gjorde jag en liten bom, sade en nöjd Nymalm. Klubbkompisen Alexandra Enlund höll ungefär samma fart som Nymalm största delen av loppet men sprang åt fel håll till tredje sista kontrollen. Trots detta kom hon in på en utmärkt tionde plats bland landseliten. Katja von Schoultz var 27:e i samma klass. I B-elitklassen gjorde Ida-Marie Cederberg ett bra lopp och blev andra. Laura Portin klarade åttonde platsen i samma klass trots magproblem på slutet. I herrarnas huvudklass visade Fredric Portin att formen håller fastän han lagt av landslagssatsningen. Portin blev tredje, slagen av Tampereen Pyrintös Elias Kuukka med 2,27 minuter på den 16 kilometer långa banan. – Jag orkade trycka på fysiskt och är nöjd med orienteringen, sade Portin efter loppet. Tobias Henriksson gjorde ett utmärkt lopp i herrarnas B-elitklass där han blev andra, slagen av segraren Mikko Sirén (Angelniemen Ankkuri) med bara en halv minut. Klubbkompisen Erik Haajanen var 13:e i samma klass. I juniorelitklasserna gjorde Jill Laurén och Alex Virtala, som båda springer första året i 18-års klassen, bra lopp. Laurén var 11:e bland flickorna och Virtala 16:e bland pojkarna. Dessutom hittas Jenny Virtala på 22:a plats i D20E, Simon Engström 34:e i H16E och Sara Laurén 57:e i D16E. Emmi Virtala var 14:e i D14. Bland de äldre orienterarna tog Sanna Nymalm och Ingela Mattsson dubbelseger i D45A medan Sören Nymalm blev sjätte i H45A. Carola Penger var tionde i D55A och Tony Björk sjätte i H40A-kort. Totalt deltog närmare 50 åbolänska orienterare.