Jukola och Venla ReRun 1995 i Sibbo

Jukola och Venla ReRun 1995 i Sibbo

I år blev det inget Napapiiri-Jukola i Rovaniemi 13-14.6, utan vi får vänta ett år till på orienterarnas jul, midsommar eller vad man nu ska kalla det för. Det är säkert många som kommer att sakna Jukolastämningen som man får antingen genom att vara på plats på Jukola eller genom att titta på tv-sändningen. 

Nu finns det ändå möjlighet att få åtminstone lite kompensation för det riktiga Jukola, då Oikea Reitti i samarbete med OK Trian ordnar en inbjudningstävling där de bästa finländska herr- och damlagen bjudits in att springa Kerava-Sibbo Jukola 1995 på nytt. Den tävlingen gick i området runt Gillerberget som nuförtiden hör till Sibbo storskogs nationalpark. 

Man springer alltså på samma banor som 1995 och även kartan är till stor del den samma som 1995, om än dock aningen reviderad. Stafetterna kommer att avgöras i en av de mest krävande terrängerna i södra Finland då det är både kuperat och detaljerat. 

I Venlakavlen deltar 8 lag och i Jukolakavlen 11 lag. Piffens damer kommer att delta i Venlakavlen med laget Alexandra Enlund, Ida-Marie Cederberg, Yvonne Gunell och Amy Nymalm. Laget är alltså det samma som i fjolårets Venlakavle i Kangasala där PIF blev 15e, bara löpordningen är en annan.  

Laget har att försvara Pargas IF:s 3e plats från 1995. Nämnas kan att ingen annan i laget förutom Yvonne Gunell var född 1995! Yvonne sprang då som 21-åring ankaretappen för IK Falken som uppnådde sin allra bästa venlaplacering någonsin (23e). 

År 1995 startade Pargas IF med Ingela Mattsson som kom först till växling från den 5,8km långa etappen (etapptid 42.11). Andra sträckan löptes av Hanna Ljungqvist (numera Andersson) som tappade lite tätkänning och kom till växling som 11e. På tredje sträckan lyfte Sanna Turakainen (numera Nymalm) laget till 6e plats. Sanna hade den nästbästa etapptiden (57.36) på banan som mätte 7,9 km.  Eija Koskivaara löpte ankaretappen och spurtade förbi SOLV (schweiziska landslaget) till en fin tredje placering. Eija hade sjunde bästa etapptiden (1.02.43). Yvonne Gunell i IK Falken var 6e (1.02.15). Venlakavlen vanns av Liedon Parma med Reeta Kolkkala som ankare. Angelniemen Ankkurit var tvåa. I år får säkert Tampereen Pyrintö räknas som favorit. År 1995 blev laget diskat då Annika Viilo från pallplats glömde att stämpla på en av de allra sista kontrollerna. 

Sändningen från Venla Rerun kan följas på ISTV och Ruutu med början från kl. 12.30. Venlastarten sker kl. 13.00. 

Piffen visar stafetten på storskärm i  PIF-Center från 12.30 till ca 16.00. Det bjuds även på kaffe med tilltugg och de som inte ännu har bekantat sig med PIF-Center har möjlighet att göra det. Vi kan räkna med att också några av Piffens löpare från 1995 kommer att uppmärksammas i sändningen. 

Sändningen från Jukolakavlen startar på ISTV och Ruutu kl. 22.30, Jukolastarten sker kl. 23.00.

Text: Yvonne Gunell

Kategorier:
Elit Okategoriserade