Landslagstränaren Portin visade modell i FM

Årets första FM i orientering av gjordes på medeldistans på söndagen i Korpilahti i Jyväskylä. Åbolänningarna klarade med varierande framgång av de stora sluttningarna invid Päijänne.

För bästa prestationen i huvudklasserna stod Pargas IF:s Fredric Portin med sin sjunde plats i H21. Landslagstränaren var nöjd med sitt lopp.

– Med en helt optimal prestation hade jag kunnat kämpa om brons, sade Portin som var 39 sekunder från brons på den 5,1 kilometer banan.

Även Tobias Henriksson gjorde ett bra lopp och knep en 22:a plats i den hårda konkurrensen. Henriksson var endast en och en halv minut från topp-tio. Kalevan Rastis Miika Kirmula tog en överlägsen seger.

I D21 hade hela fyra piffendamer via lördagens kval tagit sig till söndagens A-final. Men redan första kontrollen i finalen visade sig bli ödesdiger för tre av damerna.

Amy Nymalm gjorde ett tre och en halv minuts misstag till första kontrollen men samlade sig och höll medaljfart resten av loppet. Slutplaceringen var 13:de 4,08 minuter efter guldmedaljören Venla Harju från Tampereen Pyrintö.

– Om det hade varit en tredje tävling hade det gått bra, skämtar Nymalm och hänvisar till misstagen i kvalet och ännu i början av finaltävlingen innan hon fick flyt i orienteringen.

Laura Portin blev 45:e medan Alexandra Enlund och Yvonne Gunell blev utan resultat.

Familjen Virtala gjorde väl ifrån sig på banorna med många kontroller. Emmi tog sin första FM-plakett i fotorientering i och med sin nionde plats i yngsta flickklassen D15. Alex orienterade bra i H18 och farten räckte den här gången till en 12:e plats. Jenny var 13:e i D20. Samma placering nådde även Simon Engström i H16.

De äldre orienterarna plockade två medaljer och en plakett till Piffen. Sören Nymalm som springer första året i H50 tog guld i överlägsen stil trots problem på slutet då regnet störde kartläsningen.

Sanna Nymalm knep silver i D45. Åsa Bengtsson (7:e) och Ingela Mattsson (9:e) i samma klass gjorde även väl ifrån sig. Marika Yli-Kauppila blev sjätte i D50 och knep därmed sista plaketten. En av medaljaspiranterna i H40, Mats Dahlen, blev 11:e.