Orienterarna sken ikapp med solen på Skärgårdsträffen

Efter en paus på två år kunde orienterarna inleda orienteringssäsongen på Skärgårdsträffen i Pargas. Totalt deltog cirka 1200 tävlande och motionärer i Pargas IF:s tävling på långfredagen. Både tävlande och arrangörer var mycket nöjda med att kunna tävla normalt igen.

– Underbart, sammanfattade tävlingsledaren Linus Hoffman tävlingen.

– Vi kunde ordna en riktig tävling igen med cafeteria, prisutdelning och samvaro på tävlingsplatsen. Tävlandena var ivriga att delta. Arrangemangen lyckades och alla är nöjda.

Det vackra vårvädret gjorde att tävlandena trivdes ännu bättre i Skråbboskogarna och på tävlingscentralen vid fiskeriskolan.

Den sena våren med förra veckans snöfall höll dock på att sätta käppar i hjulet för arrangemanget, men terrängen var tillräckligt snöfri för att tävlingen kunde genomföras under rättvisa förhållanden. Banläggarna med Markku Virtala i spetsen gjorde ännu en vecka före tävlingen justeringar i banorna, så att områdena med mest snö kunde undvikas.

– Vi var förberedda på snö, men inte fanns det just alls någon snö, säger Hanna Mononen från Kalevan Rasti i Joensuu.

– Ni bjöd på läckerheter åt oss. Föreningens juniorer är på läger här under påsken, hemma har vi ännu full vinter, fortsätter Mononen.

Segern i både damernas och herrarnas huvudklass gick till Lahden Suunnistajat 37. Juniorlöftet Elisa Mattila var knappa minuten snabbare än erfarna landslagsdamen Saila Kinni från Tampereen Pyrintö på damernas medeldistansbana. Bland de hundra herrarna var Aleksi Anttolainen en halv minut snabbare än de tre följande löparna på den 6,2 kilometer långa banan.

– Det var en traditionell öppning av tävlingssäsongen – att försöka komma in i rätt rytm och undvika misstag, sade både Anttolainen och tvåan Einari Heinaro.

– Jag tyckte om terrängen med brantare backor än i Granvik. Jag är nu tredje gången i Pargas på tre veckor. Vi har tränat i Nagu och Pargas då de bästa förhållanden i Finland för tillfället är här, fortsätter Heinaro som med sin förening Helsingin Suunnistajat har en top-fem målsättning i Tiomila om tre veckor.

Tävlingen samlade 1100 anmälda tävlande och drygt 100 motionsorienterare, vilket är mer än arrangörerna hoppats på. Yngsta deltagaren var fem år och den äldsta, Sole Nieminen, fyller 95 år senare i år. Hon orienterade D85-klassens banan som mätte 2 kilometer.

– Det här är min livsstil och jag njuter så otroligt mycket av att kunna åka hemifrån och träffa vänner och hålla upp konditionen. Om hälsan tillåter deltar jag i juli i veteran-VM i Italien, säger en pigg Nieminen.

Dock kunde endast föreningens allra yngsta juniorer delta. Bland de tio bästa orienterade Elliot Palmroos, sjunde i H12 och Amanda Brink, nionde i D12.

Elli Cederlöf deltog i sin första orienteringstävling
rpt

Kategorier:
Skärgårdsträffen Tävling XXI