Fredric Portin sprintade FM-brons i herrarnas huvudklass

FM i sprintorientering avgjordes på lördagen i fint höstväder i Salo. I herrarnas huvudklass knep Pargas IF:s Fredric Portin brons.

Landslagstränaren förlorade 13 sekunder till guldet, som togs av Tampereen Pyrintös Aleksi Niemi. Silver tog Niemis klubbkompis Otto Simosas med släktrötter i Pargas, tre sekunder före Portin på den 3,8 kilometer långa banan.

– Jag har haft en lätt förkylning och först på torsdagen kändes löpningen bra igen. Jag gjorde en liten miss då jag inte från kartan såg ett staket som man inte fick springa över, kommenterar en trots allt nöjd Portin i mål.

Förutom de staket, buskage och blomrabatter som är förbjudna att överträda hade man lagt ut extra staket och band i tävlingsområdet för att göra orienteringen svårare. Orienterarna berömde banorna som planerats av Tuomo Mäkelä, Finlands bästa sprintorieterare i början av 2010-talet.

Även Erik Hajanen tog sig från morgonens kval till A-finalen, där han blev 42:a.
I damklassen gick guldet liksom förra helgen till MS Parmas Maija Sianoja även om hon gjorde ett betydligt misstag. Sianoja var endast sekunden före Aino Mänkärlä och fyra sekunder före Marika Teini och Veera Klemettinen på delad bronsplats.

Även Piffens Amy Nymalm och Alexandra Enlund lyckades komma i mål på exakt samma tid, 23 sekunder efter täten på den 3,3 kilometer långa banan. Placeringen var nionde.

– Det var ett bra sprintlopp för mig, säger Nymalm efter loppet, som trivs bättre på skogsdistanserna.
Enlund har däremot sprinten som sin huvuddistans och efter bästa tid i kvalet var förväntningarna högre. Två 20 sekunders missar betydde att medaljchanserna försvann.

Bästa Piffenplaceringar i juniorklasserna nådde Alex Virtala, 16:e i H18 och Simon Engström, 20:e i H16.
Yvonne Gunell valde den här gången att delta i sin egen åldersklass D45 i stället för i damklassen. Favoriten höll och Gunell tog överlägset guld, 1,15 minuter före tvåan på den 2,6 kilometer långa banan. Ingela Mattsson tog lite överraskande plakett i samma klass (5:te).

Knappt utanför plakettplats blev Sanna Nymalm, sjunde i D45, Sören Nymalm, sjunde i H50, Gia Alexandersson, sjunde i D70 och Yngve Alexandersson, nionde i H70.