Knagglig start för Piffen i Jukolasurrogat

Den långa och starka Jukolatraditionen bröts inte trots att årets Jukola sköts upp med ett år på grund av koronapandemin. I stället för Napapiiri-Jukola i Rovaniemi ordnades i helgen flera Jukolasurrogat runt om i Finland.

Till Sibbo hade de bästa finländska föreningarna bjudits in för att orientera Jukola- och Venlakavlen från år 1995 i repris.

Tampereen Pyrintö vann både damernas Venla på lördag eftermiddag och Jukola på natten mellan lördag och söndag. Tävlingarna var spännande att följa med på ISTV då läget i täten levde hela tiden på grund av idrottarnas problem att hitta kontrollerna. Både det långa tävlingsuppehållet och att man orienterade på 25 år gammal karta, som dock hade uppdaterats lite, orsakade bommarna.

Även Pargas IF:s damer var inbjudna till Venlakavlen. Alexandra Enlund kom först till första växlingen men hade tyvärr besökt fel tredje sista kontroll så laget diskvalificerades. Trots detta fick Ida-Marie Cederberg, Yvonne Gunell och Amy Nymalm fortsätta stafetten utom tävlan. Ingen av löparna hade sin bästa dag i skogen.

På natten mellan fredag och lördag orienterades Impivaaran viesti från Ampola i Sagu via Pemar och Lundo till Impivaara i Åbo. Segern i den elva etapper långa stafetten togs av förhandsfavoriten KooVee/Ikaalisten Nouseva Voima. Laget bestod av fyra damer från KooVee och sju herrar från Ikalisföreningen. De lokala lagen Paimion Rasti blev andra och MS Parma tredje.

Piffen hade en utmärkt inledning genom Fredric Portin och Yvonne Gunell på de två första etapperna. På tredje etappen orienterade redan Sören Nymalm fast täten innan han tvingades avbryta efter att ha fått ordentlig kramp i vaden. Laget fick ändå fortsätta tävlingen natten igenom.

Bästa loppet gjorde Erik Haajanen på tredje sista etappen från Lundo centrum till Ilmarinen då han lyfte upp Piffen i ledning.

Trots saknat slutresultat var lagprestationen ypperlig.

– Om vi jämför med de andra lagen så hade vi väldigt stabila lopp genom hela stafetten och inga stora bommar, sammanfattar lagledaren Jon Engström.

Impivaaran viesti

Sibbo 1995 Venla rerun resultat/Jukola rerun reultat, gps

Kategorier:
Elit Tävling