Piffens etta 29:e i Venlakavlen

De svenska lagen tog tredubbel seger i den 42:a Venlakavlen som orienterades lördag eftermiddag i Rovaniemi. Alfta Ösa OK vann före IFK Göteborg och Järla Orientering OK. Bästa finländska lag Tampereen Pyrintö kom i mål på fjärde plats.

Pargas IF:s första damlag gjorde en stabil insats och var igen inte långt ifrån att nå plakettplats (25 bästa) i och med sin 29:e placering.

Redan startsträckan gav hänvisning till vad som komma skulle då sju av tio bästa lag på startsträckan kom från Sverige. Piffens etta med Katja von Schoultz växlade som 58:e lag närmare sex minuter från täten.

– Jag bommade inte. Jag presterade på min nivå, sade en nöjd von Schoultz efter växling.

Andra sträckans löpare Laura Portin var inte helt nöjd fastän hon lyfte laget till 48:e.

– Jag bommade två minuter, det harmar, grämde sig Portin.

Yvonne Gunell fick orientera den längsta etappen på över nio kilometer. Hon hade små problem på några kontroller på ett detaljerat område, men löpte trots allt ett bra lopp och gav som 37:e lag över åt ankaret Amy Nymalm.

Nymalm plockade några placeringar till varje mellantidskontroll. En och en halv kilometer före mål låg hon 27:e, bara nio sekunder från den magiska placeringen 25, den sista plakettplaceringen.

– Det var lite diffust område och jag kom från kärret med lite för hård fart. Då jag kollade kompassen visade den helt åt fel håll. Jag visste inte riktigt var jag var så jag for ut till vägen och tog ny fart, beskriver Nymalm sitt misstag på cirka två minuter.

De sista kontrollerna gick igen bra, men plakettplaceringen blev utom räckhåll. 29:e platsen var dock en mycket bra placering med tanke att skadade Alexandra Enlund saknades.

– Det gick enligt förväntningarna. Några mindre bommar kunde förstås ha fåtts bort men det är en del av orienteringen. Som helhet gjorde vi bra lopp, summerar damernas lagledare Sanna Nymalm damprestationerna både i första och de övriga lagen.

Jill Lauren var nöjd med startsträckan i Piffens andra lag efter att ha kommit som 71:e till växling, mindre än minuten bakom Piffens första lag. Unga Emmi Virtala på andra etappen gjorde bra ifrån sig i sin Venladebut men tappade några placeringar som Frida Lönnberg plockade på fjärde platsen. Ida-Marie Cederberg gjorde en fin ankaretapp i årets första tävling – hon var 39:e bästa ankare och bara fyra minuter långsammare än Nymalm. Cederberg lyfte laget till en fin 57:e plats.

Även tredje och fjärde laget gjorde jämna prestationer. Piffens trea med Sanna Nymalm, Åsa von Schoultz, Ingela Mattsson och Sofia Penger nådde en bra placering, 133:e.

Fjärde laget med en inlånad löpare från löparbanken (Vendela Söderqvist från svenska OK Kåre) på första sträckan och Carola Penger, Marika Yli-Kauppila och Saga Rosin på de tre följande blev 228:e av knappt 782 startande lag.

– De här prestationerna lovar gott för nästa år. Vi ska träna hårt för att då nå ännu bättre placeringar, sammanfattar Sanna Nymalm.

Nästa år har Piffen liten hemmaplansfavör då terrängtypen i Lukkari-Jukola i Mynämäki är bekant.